VR och AR – vad är det egentligen?

Alla pratar om Augmented Reality (AR) och Virtual Reality (VR). Men vad handlar det om egentligen?

AR kan översättas till förstärkt verklighet, och innebär att virtuell grafik läggs ovanpå den verkliga världen för att skapa en så kallad förstärkt verklighet.

Hurra! har vid flera tillfällen använt sig av AR-tekniken i lösningar för våra kunder. Omslaget på Etteplans kundtidning samt event och montrar för Stockholms Hamnar och Haninge kommun är några exempel.

VR, Virtual Reality, är en teknik som ger dig möjlighet att visualisera information, produkter och arkitektur från alla håll och kanter. Tekniken kan användas som ett verktyg för att sälja en produkt eller en tjänst, i utbildningssyfte samt för underhållning.

Ett exempel på hur man kan använda sig av VR-tekniken är Stockholms Hamnars monter på Transport Logistic i München i maj i år. Med hjälp av VR-tekniken kommer mässbesökare kunna uppleva den kommande storhamnen i Norvik, Nynäshamn, som nu är under byggnation. Mässbesökaren kan ta sig runt i hamnen och uppleva hur den kommer att se ut på ett naturtroget sätt. Man kommer att kunna teleportera sig till olika platser i hamnen för att få en uppfattning om hela hamnen och de tjänster som kommer att finnas där – kranar som lyfter containers, truckar som kör, fartyg som lossas. Kort sagt, besökaren erbjuds en unik upplevelse som hade varit omöjlig utan denna teknik.

Hör av dig så berättar vi mer om dessa uppdrag, och hur vi skulle kunna hjälpa dig att imponera på kunderna med ny teknik!

Mer om VR

VR

För att kliva in i den tredimensionella digitala världen, en virtuell verklighet, behöver du ett så kallat VR-headset – glasögon eller hjälm. Ett VR-headset innesluter ditt synfält och framför varje öga finns en högupplöst skärm som tillsammans skapar en tredimensionell miljö som du kan interagera i.

Headsetet har sensorer som känner av dina huvudrörelser. När du rör på ditt huvud återspeglas detta i den digitala världen som du ser framför dig. För att interagera i den virtuella världen används oftast en teknik (eye-tracking) som läser av var du fokuserar din blick. Du kan till exempel trycka på en knapp eller öppna en dörr i den virtuella världen bara genom att titta på knappen eller dörren.

Med en handkontroll kan du styra din upplevelse i den virtuella världen. Ytterligare rörelsesensorer kan fästas på kroppen så att även dina kroppsrörelser översätts till digitalt format.

Ett VR-headset kopplas till en dator, en spelkonsol eller en mobiltelefon. Det finns flera olika tillverkare.

Hurra!   Besöksadress: Vegagatan 8 | Postadress: 113 29 Stockholm | Telefon: 08-34 91 90 | Cookies